Jakie produkty sirtuinowe są dobre na diecie sirtuinowej?
Dieta sirt, dieta sirtfood lub dieta Adele jest to wszystko jedno i to samo, więc każdy może nazywać ją różnie. Najważniejsze w tej diecie jest zmiana swoich nawyków żywieniowych. Jednak na czym polega dieta sirt, jakie zdrowe produkty używać, a jakich unikać? Postaramy się wam to wyjaśnić.
Jeśli chodzi o efekty diety sirt, czym dokładnie jest dieta sirtuinowa, dowiecie się z naszych pozostałych artykułów.
Dieta sirt zasady – dlaczego akurat te produkty, a nie inne.
Dieta została opracowana przez Aidana Gogginsa i Glena Mattena w książce „The Sirtfood Diet” i ma swoje zasady diety sirt. Jest to głównie jadłospis opierający się na koktajlach i posiłkach sirtuinowych, czyli takich, których produkty zawierają składniki posiadające aktywatory sirtuin. Jak piszą twórcy diety, białka sirt zwane sirtuinami są sekretem w skutecznym odchudzaniu. Aktywacja tych białek pełni kilka ról w funkcjonowaniu komórek naszego organizmu, jednak najbardziej interesujące jest to, że mogą one hamować procesy starzenia.
Produkty sirtuinowe – lista
Dobrym wyborem będą nieprzetworzone produkty. Poniżej znajduje się lista, która zawiera produkty zalecane do tego, aby rozpocząć naszą przygodę z dietą sirt.
- zielone warzywa liściaste, a konkretniej: seler naciowy, lubczyk, jarmuż, natka pietruszki, rukola, szpinak;
- owoce: truskawki, daktyle i inne owoce jagodowe;
- czerwona cebula, soja, kapary, orzechy włoskie, czerwona cykoria;
- napoje: czerwone wino, herbaty matcha, prawdziwa kawa, zielona herbata, kakao bez cukru;
- oliwa z oliwek;
- papryczka chilli, kurkuma, gorzka czekolada;
- kasza gryczana, płatki gryczane, mąka gryczana;
Dieta sirtfood, produkty sirt rozbite na pojedyncze części.
Beta-karoten, żelazo i kwas foliowy. Niektóre z tych nazw słyszysz pierwszy raz w życiu? Nie martw się. To właśnie zawierają warzywa liściaste (jeśli chodzi o żelazo, to należy zadbać o dodanie składników z witaminą C do posiłku, ponieważ jest to żelazo niehemowe i trzeba zadbać o jego przyswajalność). Według badań, u człowieka, który spożywa dziennie jedną do dwóch porcji zielonych warzyw liściastych, zauważono spowolnienie spadku zdolności poznawczych i to właśnie dzięki neuroprotekcyjnemu działaniu beta-karotenu, kwasu foliowego oraz luteiny. Tłumacząc z polskiego na polski, ty zachowujesz zdrowie na dłużej przez swój wolniej starzejący się mózg. Całkiem przyzwoicie, czyż nie?
Jeśli chodzi o owoce jagodowe w diecie sirt, to spożywanie truskawek wpływa na zmniejszeniu białka ostrej fazy i stres oksydacyjny, czyli poprawia insulinowrażliwość i działa przeciwzapalnie, co potwierdzają badania. Jeżeli lubisz truskawki to mamy świetną wiadomość, jedzenie 500g truskawek dziennie zmniejsza poziom cholesterolu całkowitego, LDL i trójglicerydów. Więc w skrócie, te małe pyszne owoce, nazywane truskawkami chronią nasze serce, nawet jeśli mówimy o truskawkach mrożonych.
W kwestii picia kawy, to jedna filiżanka dziennie wystarczy, aby zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci o 4%. Natomiast od dwóch do pięciu filiżanek kawy powoduje od 22% do 25% mniejszą szansę zawału mózgu, udaru mózgu i krwotoku podpajęczynówkowego, a picie od trzech do czterech filiżanek kawy, może zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera aż o 65%. Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzać z kawą, ponieważ nadmierne picie jej sprawia, że o ponad 50% wzrasta ryzyko demencji i udaru mózgu. Czyli w skrócie, wszystko dla ludzi, ale w odpowiednich ilościach.
Przyszła pora na omówienie orzechów włoskich, które są najbardziej polecanym składnikiem w diecie sirt. Każdy zdrowy plan żywieniowy powinien je zawierać. Raport z Journal of the American Collage of Cardiology wykazał, że ci, którzy jedzą pięć lub więcej porcji orzechów tygodniowo, mają 14% mniejsze ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i jeszcze większe 20% zmniejszenie częstości występowania choroby wieńcowej.
Czego należy unikać w diecie sirt?
Niestety, decydując się na przejście na dietę sirtuinową, musimy zrezygnować z kilku produktów. Są to produkty przetworzone i produkty z dużą ilością soli:
- cukier, wypieki cukiernicze, ciastka, batony;
- precelki, paluszki;
- słodkie i gazowane napoje;
- potrawy mączne;
- żywność typu fast-food;
- jedzenie na bazie białej mąki pszennej tj. jasne pieczywo, pszenne bułki;